Projektering

Når man overvejer etablering af et sikringsanlæg, er der mange parametre og spørgsmål at tage hensyn til.

Derfor skal et sikringsprojekt  altid tage afsæt i en gennemgribende analyse og risikovurdering, hvor de særlige kundeønsker specificeres.

Ved bygningsskalsikring opererer man med nogle termer. Alarm fra detektorsystem, visualisering fra TVO og den derefter ønskede reaktionstid. Niveauerne for disse valg vil have stor indflydelse på økonomien i et projekt.

Valg af detektortyper og fastlæggelse af TVO dækning. Er der adgangskontrol og elektriske/mekaniske låsesystemer med i projektet.

Når der vælges detektortyper for udvendigt brug, er der mange forhold, som der skal tages hensyn til for at minimere de uønskede alarmer.

Der er mange forskellige typer på det højsikringstekniske marked, som hver på deres måde prøver at tilgodese dette, men også skal anvendes og placeres med stor omtanke i forhold til udformning af bygninger og terræn.

Når der fastlægges TVO skal der tages hensyn til placeringer, billedvinkler, overlapninger, dag/nat funktioner.

Skal der understøttes med infrarødt lys. Skal kameraerne være faste eller bevægelige. Skal der suppleres med hvidt alarmlys.

Skal der integreres med ADK anlæg. Skal der flere aktive hændelser for at aktivere åbninger. Kort/tatsatur/biometri o.s.v. Sikringsniveauerne til de forskellige zoner skal fastlægges. 

Personsikringsanlæg er der mange af på markedet. Hvor sikkert skal anlægget være. Skal der være lokation, som angiver alarmeringsstedet. Skal det kombineres med bærbart kommunikationsenhed, f.eks. Decttelefoner, landmobil eller andet.

Hvor avanceret skal et højsikringsanlæg være. Fastlæggelse af den nødvendige infrastruktur til signaloverførsel. Hvor og hvordan skal signaler behandles. Ved egen vagtcentral eller overføres til extern. vagtcentral. Er det et helt nyt anlæg eller en større udvidelse af et eksisterende anlæg. Er det eksisterende anlæg analogt. Skal man fortsætte med dette eller skal man over på IP teknologi.

Der skal tages hensyn til forsikringsforhold og disses krav.

Der skal fastlægges  krav til sikringsniveauer. Kaldet grade 1 - grade 6.

Fastlæggelse af krav til stabilitet af materiel. Kaldet IK1 - Ik10.

Er det i forbindelse med nybyggeri eller ombygninger skal sikringsprojektet tænkes ind meget tidligt, således at der allerede i udformningen tages de fornødne hensyn både i arkitekturen og materialevalg.

Dette vil give det bedste slutresultat og reducere de samlede anlægsudgifter.

Det er også vigtigt at tænke fremtidigt drift og vedligehold ind. Som udgangspunkt er højsikringsanlæg bygget op af relativt dyrt materiel. Her skal der være stort fokus på kvalitet i udførelsen. At IP67 klassificeret materiel ikke får ødelagt denne klassificering ved dårlige tllslutninger og forkert håndtering af materiel under montage. IPxx er tæthedsklassificering af materiel.

Onsec vil fra starten af et projekt være sparringspartner og rådgive, således at alle parametre søges belyst og afdækket om de rette valg til det aktuelle projekt. Når disse valg er truffet og besluttet, vil der blive udarbejdet skitseprojekt og budget, således at de endelige beslutninger kan tages og der kan projekteres til udbud eller hvad der nu ønskes fra bygherreside.

Hvis installationen af sikringsanlægget medfører mindre om/tilbygninger kan dette også projekteres og styres af Onsec.

Man skal også gøre sig helt klart om man vil  sikre sig mod udefrakommende indtrængen,  imod undvigelse eller begge dele. Om det er personsikring eller materielsikring.

Som det fremgår helt overordnet, er der rigtig mange ting, man skal forholde sig til og tænke frem i lyset, når man skal sikre. Der kan tit være flere løsninger med hver deres fordele/ulempe.

Når Onsec får en projektopgave vil det tilstræbes på alle måder, at få så meget som muligt belyst for beslutningstagere, så man ved hvad man har valgt og også fravalgt og de dermed forbundne konsekvenser.